Kärhöjä ryhmitellään eri tavoin. En ole kauhean perehtynyt, koska ensimmäiset kärhönikin hankin vasta tänä vuonna. Seuraavassa jotain muistiinpanoja lähinnä leikkaamiseen liittyen.
Atragene-sektio, johon kuuluu alppi-, siperian- ja kruunukärhöt. Ne ovat puuvartisia, reheviä, terveitä. Kukkivat alkukesällä edellisvuoden versoilla. Siis leikataan vain vioittuneet versot. Koska viottuneiden ja terveiden versojen erottaminen voi olla vaikeaa voi leikata myöhäiskeväällä tai kukinnan jälkeen. (ei kuitenkaan eneää syksyllä)
Minulla on kaksi 06/2012 istutettua alppikärhöä ja kolme 2012 itse siemenestä kasvatettua
Minulla on myös kaksi 06/2012 istutettua lumikärhöä. En tiedä mihin ryhmään ne kuuluvat, mutta leikataan kuten yllä.
Viinikärhöt: kukkivat sekä edellisten, että saman vuoden versoilla, Suomen oloissa versot usein paleltuvat ja siksi ne pitää keväällä leikata.
Minulla on kaksi viinikärhö Polish Spirit:ia ja yksi viinikärhö Alba Luxuriant
Jalokärhöt: vaateliaita, talvenarkoja, suurikukkaisia. Lanuginosa- ja Patens-ryhmän lajikkeet kukkivat myös edellisen kesän versoilla. Leikkaus keväällä on säästeliästä, jotta kasvi ehtii kukkia samana kesänä. Kasveista poistetaan paleltuneet osat ja kesällä versoja harvennetaan tarvittaessa. Osa jalokärhöistä kukkii vain saman kesän versoilla. Nämä leikataan joka kevät alas tai typistetään ensimmäisen terveen silmun yläpuolelta.
Minulla on yksi jalokärhö Ville de Lyon, kukkii saman vuoden versoilla eli leikataan keväällä alas. Hyvä talvisuojaus!
Kellokärhöt (Integrifolia-ryhmä) ja tiukukärhöt (Diversifolia-ryhmä) ovat perennamaisia eli maanpäälliset osat kuolevat joka talvi. Ne leikataan alas joko ennen talvea tai varhain keväällä ennen uusien versojen kasvua.
Olen suunnitellut hankkivani Arabella-kärhön, jota hoidetaan kuten yllä.
Tuoremmmat kommentit