1. Ripotellen sinne tänne. Helppo, halpa ja ei tule vääriä valintojakaan helpolla eikä haittaa, vaikka lajikkeet olisivat menneet sekaisinkin. Matalat lajikkeet toimivat korkeita paremmin- tai riippuu toki kumppanuuskasvien korkeudesta. Tässä istutuksessa on tulppaaneja, jotka istutin vuonna 2013, kaivoin ylös kesällä 2014 ja isututin uudelleen maahan syksyllä 2014.
2. Täysi tykitys sekoitellen eri lajikkeita. Edut: saa pitkän ja näyttävän kukinnan, kun voi valita kustakin väristä esim. aikaisin ja myöhään kukkivan tulppanin. Haitat; vaikea kontrolloida vuodesta toiseen. Toiset lajit taantuvat, toiset eivät. Esimerkiksi toista tai kolmatta vuottaan kukkivat liilat ovat aina pienikokoisempia kuin ensimmäisenä istutusvuotenaan, keltaiset tai oranssit säilyttävät kokonsa. Olen valinnut tähän penkkiin väreiksi liilan, keltaisen ja oranssin. Lajikkeita on vaikka ja kuinka: Negrita, Ronaldo, Blue Diamond, Purple Prince, Golden Parade, Yokohama, Orange emperor, Ballerina, Stronggold. Olen istuttanut tulppaneita kolmen vuoden ajan, aina jotakin vähän lisää, joitakin olen kaivanut ylös jne. Mutta ihan hallitsematon tämä penkki on:
Kuvia vielä samasta penkistä eri vuosina eka vuosi 2013, jolloin kaikki olivat samanikäisiä tulppaaneja
vuonna 2014 liilat olivat vähemmistönä
Ja viereinen penkki näytti tänä vuonna komeimmalta (tässä aika lailla samat tulppaanit kuin viereisessä, mutta lisänä valkoista ja vaaleanpunaista Shirley ja Pink Impression, ja narsissi Actaea)
Edellä mainittu penkki oli aluksi hempeä eli ilman keltaista. Mutta se ei vaan näyttänyt niin hyvältä, koska takana oleva rakennus on punamultainen. Kuvassa kyllä näyttää hyvältä hempänä
v. 2013
3. Eri lajikkeet peräkkäin toistuvina “sarjoina”. Tykkään kyllä tästäkin tulppaanien istutustavasta. Tavallaan se on helpommin hallittavissa kuin tuo toisena mainittu sekalainen tykitys. Toisaalta taas ei. Etenkin jos toinen lajike taantuu, on melko mahdotonta pystyä kaivamaan sipueleita hallitusti ylös maasta, aina sinne vaan jää jotain. Ja välillä tulee sitten suunnitteluvirheitä kuten korkeudet eivät ollenkaan natsaa: toinen laji on tosi korkea, ja toinen laji tosi matala (kokeilin viime vuonna Princess Ireneä ja Ronaldoa eikä toiminut. Tänä vuonna taas istutin yhteen “sarjaistutukseen aivan liikaa samankorkuisia ja samaan aikaan kukkivia, joten tuli vähän “liika on liikaa”- olo)
Tässä peräkkäin Negrita ja Parade
Yllä vaihtelevat Ballade, Blue Diamond ja Parade
Näissä Banja Luka, Double Beayty of Apeldoorn ja Blushing Apeldoorn vaihtelevat
Istutus vuodelta 2014, tässä en ollut tyytyväinen värivalintoihin, ja kaivoinkin nuo keskimmäiset pois, koska keltaoranssi ei sopinut vaaleanpunaisen ja valkoisen väliin (Concerto, Corona ja Hearts of Delight)
4. Kontrolloitu istutus. Istutetaan tulppaaneja koreissa. Samaa lajia samana koriin, ja korit merkitään. Keskikesällä tulppaanit nostetaan ylös, kuivatellaan ja syksyllä istutetaan uudelleen maahan. Tätä istutustapaa olen nyt ensi kertaa yrittämässä. Se sopii myös penkin etureunaistutukseksi, koska tulppaanin lehdet ovat aika rumia siinä vaiheessa, kun ne hiljalleen kuihtuvat, ja etureunassa niitä ei tietystikään saa maisemoitua perennojen taakse piiloon..
Tuoremmmat kommentit