Tykkään itse katsoa ns. ENNEN-JÄLKEEN kuvia. Puutarhaohjelmia katsoessani minua harmittaa, että valmiit pihat kuvataan viikko tai kaksi kasvien istuttamisen jälkeen. Eiväthän ne silloin näytä juuri miltään. Olen pitkään suunnitellut tällaista blogikirjoitusta, jossa etsisin kuvia perennapenkeistä eri aikoina. Perustamisvuonna ja sitä seuraavina. On aika iso homma kahlata kuvia läpi varsinkaan kun en ole kuvien suhteen ollut mitenkään järjestelmällinen. Mutta tässä muutama
Tässä meidän tekeämät ensimmäiset istutukset pihalle. Ajalta, jolloin en ollut puutarhaihminen vielä ollenkaan. Uskoakseni kuva on vuodelta 2007 tai 2008.
En tiennyt silloin “mitään” puutarhanhoidosta. Ostimme omenapuut, kaivoimme savipihalle pienet kuopat ja iskimme puut siihen. ei siis mitenkään oikeaoppinen istutus! Tajusin myös vasta kahden vuoden jälkeen alkaa taivuttelemaan oksia. Eipä puista siis kovin hääppöisiä tämän johdosta ole tullut.
Alla kuvia suunnilleen samasta kohtaa keväällä 2016
Ja vielä tänään, pilvisenä päivänä kännykällä räpsäisty kuva samasta kohtaa kuin ensimmäinen kuva.
Alakuvissa tehdään parkkipaikan ja pihan välistä rajapenkkiä. Olisikohan kesä 2010 tai 2011? Niiden alla kolme kuvaa tästä penkistä.
Suunnilleen samasta kohtaa, kuvattu tänään, kyllä on tuo hevoskastanjakin kasvanut!
Isäntä kielsi laittamasta tähän penkkiin mitään puuvartisia siltä varalta, että lumet pitää ajaa siihen. Jotain nopekasvuista ja rehevää haluttiin kuitenkin. Suomenröyhytatar on toiminut hyvin. Röyhytattaren lisäksi penkissä on kaikkea muutakin, siperiankujenmiekkaa, pioneja, punahattuja, koristeheiniä, töyhtöangervoa, harjaneilikkaa ja maanpeitekasveja. Vähän parempia kuvia alakuvissa.
2011 tein terijoen salavien väliin ja keittiön ikkunan alle penkkiä. Tosin en ole oikein missään vaiheessa ollut täysin tyytyväinen tämän penkin kasvivalintoihin, ja pitäisi varmaan tehdä suuria muutoksia, saada aikaan kontrastia vaikka eri värisistä kasveista tms. Terjoen salavat ovat myös sellaisia juoppoja, että varmaan imevät penkin kasveilta ravinteet ja veden.
Terijoen salavan alle on noussut myös lasten puumaja. Siellä on monet leikit leikitty!
Tässä oli taloa ostettaesa näkymä talon portailta kohti tallirakennusta ja parkkipaikkaa. Puutarhasuunnittelija Anu Äyräs (Neulapuu) piirsi ja suunnitteli meille tällaisen sisääntulon. Ja ollaan kyllä oltu tyytyväisiä. Polku pihan läpi oli suunnittelijan mukaan liian pitkä, jotta sitä olisi kannattanut tehdä yhtenäiseksi. Nyt kulkee leveähkö laattakivipolku hieman vinossa linjassa, ja niiden keskellä on mukulakiviympyrä. Ympyrän ympärillä on niin ikään ympyrän muotoinen istutusalue.
Kasvikuvia ympyrästä eri vuodenaikoina:
Ihan hirmuisen upea tuo taittuva polku ympyröineen. Ainakaan minä en olisi ikinä keksinyt tuollaista itse. Ihana idea puutarhasuunnittelijalta.
Vielä piti sanoa, että teidän puutarhassa ihastuin suomenröyhytattareen. Nyt minulla on sellainen itsellänikin. Mutta se on nyt vielä niin uusi, että vasta tutustun siihen ja olenpa joutunut sen siirtämäänkin (mitenkäs muuten ) . Miten olet saanut pidettyä omasi kurissa? Leviääkö kovasti?
Kas kumma,minusta se ei ole levinnyt juuri ollenkaan, vaikka olin jotenkin siinä käsityksessä, että se leviäisi.
Tuo penkki on nykyään hevoskastanjan juuriston valtaama, joten en usko että siinä olisi otollisia leviämismahdollisuuksiakaan.
Kiitos tiedosta, enköhän minäkin sen kanssa pärjää.
heips onko suunnittelu kallista lystiä vaiko taviskin pystyy maksamaan …
Taviskin pystyy maksamaan.